Vyberte si šunku

Ak ste ešte nikdy nejedli pravú španielsku šunku, bezpodmienečne to musíte napraviť. Budete prekvapení, lebo chutí inak ako ktorákoľvek šunka, s ktorou ste sa doteraz stretli.

Španielska šunka sa podáva pri izbovej teplote nakrájaná na milimetrové plátky. Prekvapí vás jej čarovná až tajomná jemná rafinovaná chuť pripomínajúca orechy a spájajúca maslový podtón so zamatovo jemnou štruktúrou, ktorá sa vám rozplynie na jazyku.

Najlepšia šunka na svete

Naša šunka pochádza výlučne zo Španielska. Iba v Španielsku žije divá stredomorská ošípaná, iba tam je špeciálna klíma a obrovské dubové lesy a iba Španielsko disponuje stáročnými skúsenosťami, ktoré vyžaduje výroba tejto jedinečnej pochúťky.

Španielska šunka sa konzervuje rovnako ako pred stáročiami, a preto je výnimočná. Nevarí sa, neúdi ani nepečie, iba sa natrie morskou soľou, vyvesí a nechá schnúť jeden až štyri roky. Dĺžka sušenia závisí od veľkosti a charakteristických vlastností konkrétnej šunky.

Tradičný voľný chov

Zdravá stredomorská ošípaná vyrastá v čriede a živí sa žaluďmi a bylinkami v obrovských dubových lesoch na území Španielska. Tieto zvieratá žijú šťastným životom, čo sa prejavuje na chuti ich mäsa.

Intenzívna poľnohospodárska výroba má za následok nižšie ceny mäsa. Ale aj keď odhliadneme od emocionálnych faktorov, šunka vyrobená v závode nemá skutočnú chuť ani osobnosť.

Španielski remeselní výrobcovia šunky si ešte stále ctia tradičné výrobné postupy a dodržiavajú ich. Preto si môžete vychutnať znamenitú šunku s vedomím, že ste sa stali súčasťou tradície, ktorá zachováva zdravú rovnováhu medzi ľuďmi, prírodou a potravinami, ktoré jeme.

Táto šunka je zdravá!

Moment...môže niečo tak nekonečne chutné byť zároveň zdravé? Jednoznačne áno! Čierne ošípané majú osobitnú DNA a živia sa prevažne žaluďmi, vďaka čomu tuk šuniek typu bellota (šunky pochádzajúce zo zvierat kŕmených žaluďmi) obsahuje 55 percent kyseliny olejovej.  Práve vďaka tejto nenasýtenej mastnej kyseline je olivový olej zdravší než ostatné druhy olejov.

Pri konzumácii v malých množstvách môže španielska šunka bellota pomôcť znížiť hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) v krvi a zvýšiť hladinu užitočného cholesterolu (HDL). Navyše je bohatá na vitamíny B1, B6, B12 a E, ako aj kyselinu listovú, a obsahuje minerály ako vápnik, železo, zinok, magnézium a fosfor. 

Španielsku šunku bellota si môžete vychutnávať aj pri nízkokalorickej diéte: 50 gramov šunky obsahuje iba 150 kalórií.

(zdroje: Španielska akadémia gastronómie, L.Ortega, Obsah mastných kyselín vo vybraných druhoch španielskej sušenej šunky a jej vplyv na výživu (Fernandez, Ordonez, Cambero, Santos, Pin, de la Hoz; Katedra výživy, bromatológie a technológie na Veterinárnej fakulte univerzity Universidad Complutense v Madride), Wikipedia, jamoncom, about.com)

 

Čo znamenajú španielske názvy šuniek? Ktorá z nich je najlepšia?

Poznáme tri druhy španielskej šunky.

Najlacnejšia z nich sa volá jamón serrano, vyrába sa z mäsa klasických ošípaných kŕmených obilninami a suší sa približne rok. Má jemnú a príjemnú chuť. 

Ďalšia v poradí je šunka jamón ibérico. Vyrába sa z mäsa stredomorských ošípaných kŕmených obilninami a má výraznejšiu chuť než šunka typu serrano. V závislosti od veľkosti šunky trvá proces sušenia jeden až štyri roky.

Najlepšia šunka je jamón ibérico de bellota. Tieto stredomorské ošípané žijú voľne a pokojne sa živia žaluďmi v rozľahlých španielskych dubových lesoch. Šunka bellota má intenzívnu plnú chuť a nádhernú mramorovú štruktúru. Táto šunka je najviac cenená nielen v Španielsku, ale na celom svete.

Tip: Ak ste milovníkom dobrého jedla, mali by ste sa rozhodnúť pre šunku bellota. Kúpte si iba  niekoľko plátkov, ak ju chcete najprv ochutnať. Ak vám vyhovujú skôr jemnejšie chute, ochutnajte šunku ibérico. Ak máte obmedzený rozpočet, kúpte si šunku typu serrano.

Tip: Šunka je ako dobré víno alebo syr: čím dlhšie zreje, tým je lepšia (a spravidla aj drahšia). Na všetkých našich šunkách sa uvádza doba zrenia.

Ďalší tip: Ak nemáte stojan na šunku, kúpte si šunku aj so stojanom alebo si kúpte stojan osobitne. Krájanie šunky bez stojana nie je vôbec zábavné.

Koľko porcií obsahuje jedna šunka?

Za primerané množstvo považujeme 50 až 100 gramové porcie šunky.

Z veľkej šunky pripravíte 20 – 50 porcií milimetrových plátkov tejto delikatesy. Malá šunka obsahuje približne 10 až 20 porcií.

Po otvorení vydrží šunka na stojane približne mesiac. Neskladujte ju v chladničke ani ju do ničoho nebaľte. Ďalšie rady nájdete na bezplatnom DVD alebo nám napíšte na adresu joshaguy@hamlovers.sk, ak máte konkrétne otázky. Veľa užitočných informácií nájdete aj na stránke Najbežnejšie otázky.